Bästa konferensen
Varje år anordnar Bästa Biennalen en större konferens för nätverket och andra intresserade med den övergripande rubriken Konstpedagogik i förändring. Här kan du läsa om kommande och tidigare konferenser.
Bästa Konferensen 2024:
Ung delaktighet – möjligheter och konsekvenser
4–5 nov på Kulturparken Småland i Växjö
Bästa Konferensen 2024 års titel och fokus är ”Ung delaktighet – möjligheter och konsekvenser” – och äger rum 4–5 november på Kulturparken Småland i Växjö. Konferensens fokus är högaktuellt och hämtat från den ”deltagarbaserade agendan” som arbetades fram under Bästa Konferensen 2023.
Den inledande dagen bjuder på sju presentationer och föreläsningar av regionala och nationella verksamheter och forskare. Därtill presenterar Olmo Garcia Koel och Lateesha Verwey ungdomprogrammet Blikopeners vid Stedelijk Museum i Amsterdam och Danielle Linzer presenterar Room to Rise en studie av fyra större nordamerikanska konstinstitutioners ungdomsprogram från 1990-talet och framåt.
Dagen leds och modereras av Lena Jungmark, landskapsarkitekt och före detta nationell koordinator för barns och ungas utemiljö på SLU Tankesmedjan Movium. Dagen har programsatts i samverkan med Konstpedagogiskt Nätverk Skåne (KPNS).
Konferensens andra dag fokuserar på praktik och dialog i nätverket genom processledd deltagarbaserad agenda. Den arrangeras i samverkan med Konstpedagogiska Akademin (KAKA) och Statens konstråd som en fortsättning på det ”Nationella Forum för Konstpedagogik” som hade sin första samling 17 maj på Statens konstråd i Stockholm och en uppföljning online 20 september. Initiativet vill föra samman och i dialog och utbyte stärka konstpedagogiken nationellt.
Vi ser fram emot att ses i Växjö!
Välkommen!
…………………………….
PROGRAM 4 NOV
För presentationer av medverkande och samverkansparter – se nedan
09.00—09.30
Registrering med kaffe och fralla och presentation av Kulturparken Småland
09.30—09.45
Välkomna till Bästa Konferensen 2024
Ung delaktighet – möjligheter & konsekvenser
Ýrr Jónasdóttir, verksamhetschef, Mattias Givell, verksamhetsledare & Anna Norberg, utvecklare pedagogik Bästa Biennalen
09.45—10.10
Delaktiga unga – en fråga om tid, pengar och makt?
Inledning av moderator Lena Jungmark, landskapsarkitekt och före detta nationell koordinator för barns och ungas utemiljö på SLU Tankesmedjan Movium
10.15—10.40
Konstpedagogik för alla?
Johanna Rosenqvist, universitetslektor i konst- och bildvetenskap, Linnéuniversitetet, Växjö
10.45—11.10
Index Teen Advisory Board
Emmeli Person, konstnär, tidigare intendent för förmedling vid Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, Stockholm
11.15—11.40
KulturCrews unga arrangörer berättar mer!
Maja Willman och My Jönsson, KC+ och Petra Bergström, KulturCrew Skåne, Malmö
11.45—11.10
Alla kan spela – digitala instrument och inkludering i praktiken
Anders Teglund, projektsamordnare, ShareMusic & Performing Arts
12.10—13.00
LUNCH – med guidning av Kulturparken Småland för den som vill
13.00—13.25
Vad kännetecknar generation X och Alfa?
Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi, Uppsala universitet
13.30—13.55
Fatta vad sjukt! – Konstnärligt samskapande som aktivistisk praktik
Ruben Wätte, konstnär aktiv i olika offentligheter
14.00—14.40
Blikopeners – How to (really) engage teenagers in your museum
Olmo Garcia Koel, koordinator för ungdomsprogram, och Lateesha Verwey, alumni och frilansande curator, Blikopeners, Stedelijk Museum Amsterdam (språk engelska)
14.45—15.15
FIKA
15.15—15.30
Info från Bästa Biennalen
Mattias Givell, verksamhetsledare Bästa Biennalen
15.35—16.00
We’re only in it for the kids!
Johanna Linder, verksamhetschef, Österängens konsthall
16.05 – 16.30
Room to Rise: Transformational Impact for Teens
Danielle Linzer, projektledare för studien Room to Rise 2011–2014, idag Senior Director of Education, Learning, and Research, Children’s Museum of Pittsburgh/MuseumLab (online, språk engelska)
16.35—16.50
Sammanfattande panelsamtal
Moderator Lena Jungmark och talare
16.55—17.00
Avslutning
Mattias Givell, verksamhetsledare Bästa Biennalen
18.00—20.00 MIDDAG (anmälan krävs, begränsat antal platser)
PROGRAM 5 NOV
För presentationer av medverkande och samverkansparter – se nedan
09.00—09.30
Registrering med kaffe & fralla
09.30—09.40
Välkomna + begreppet medskapande
Mattias Givell, processledarna Kajsa Balkfors och Jesper Hök
09.40—12.10
Processledd workshop med deltagarbaserad agenda
Kajsa Balkfors och Jesper Hök, processledare
12.10—13.00
LUNCH
13.00—14.15
Forts. Processledd workshop med deltagarbaserad agenda
Kajsa Balkfors och Jesper Hök, processledare
14.15—14.35
FIKA
14.35—14.55
Forts. Processledd workshop med deltagarbaserad agenda
Kajsa Balkfors och Jesper Hök, processledare
15.00—15.25
Museets organisation och roll i framtiden
Philippa Couch, gruppchef för förmedling, Moderna Museet Stockholm (språk engelska)
15.30—16.30
Forts. Processledd workshop med deltagarbaserad agenda
Kajsa Balkfors och Jesper Hök, processledare
16.30—16.40
Avslutning
Mattias Givell, verksamhetsledare Bästa Biennalen
………………………………………………..
INFORMATION & ANMÄLAN
Bästa Konferensen 2024
Datum 4–5 november
Plats Kulturparken Småland, Växjö
Lokal Utvandrarnas hus, Atriumsalen
Tid 09.00—17.00
Deltagande en av dagarna eller båda
Kostnad kostnadsfri (middag 4 nov betalas av deltagare)
Anmälan öppen fre 4—25 oktober
OBS! begränsat antal platser (90st), Bästa Biennalens nätverk har förtur.
Klicka här för mer info och anmälan dig här!
………………………………………………..
PRAKTISK INFORMATION
Lunch och fika ingår både dag 1 och 2. All mat som serveras är vegetarisk och kommer från Hörs – Högskolerestauranger i Växjö.
Middag 4 november kl. 18 – konferensens deltagare erbjuds att delta i gemensam middag på restaurang centralt i Växjö. Var och en betalar själv. Kom och mingla!
Vill ni sprida broschyrer eller annan info om er verksamhet? På plats kommer ett bord att finnas för att lägga en mindre mängd material på för övriga deltagare att ta del av.
Resa & boende – till Växjö och Kulturparken Småland/Utvandrarnas hus kommer du med tåg, bil, buss, cykel eller promenad beroende på var du reser ifrån. Kulturparken Småland/Utvandrarnas hus ligger med gångavstånd från Växjö station.
Tips bokningssidor:
https://www.sj.se/
https://www.skanetrafiken.se/
https://www.krosatagen.se/
Tips på hotell:
https://teleborgsslott.com/room/enkelrum/
https://www.elite.se/hotell/vaxjo/elite-stadshotellet-vaxjo/#rooms
https://www.strawberry.se/hotell/sverige/vaxjo/
https://www.scandichotels.se/hotell/sverige/vaxjo/scandic-vaxjo
………………………………………………………………
PRESENTATIONER MEDVERKANDE & SAMVERKANSPARTER
FÖRELÄSARE & INNEHÅLL
Philippa Couch
Philippa Couch är gruppchef för förmedling på Moderna Museet, Stockholm. Hon var tidigare Head of Learning and Engagement vid Yorkshire Sculpture Park, UK och Schools Programmes Manager vid National Portrait Gallery, London. Couch ger inblickar och delar sina erfarenheter av det pågående utvecklingsarbetet vid Moderna Museet i Stockholm i perspektivet av museets organisation och roll i framtiden.
Katarina Graffman
Katarina Graffman är filosofie doktor i kulturantropologi med fokus på konsumtion och konsumtionskultur. Graffman undersöker hur förståelse för konsumtionskulturens mekanismer kan hjälpa kulturinstitutioner att nå de unga när konsumtionskulturens begär blivit viktigare än behoven, när samtiden polariseras och det aldrig varit svårare att skilja sanningar från lögner.
Lena Jungmark
Lena Jungmark är landskapsarkitekt och har arbetat som nationell koordinator för barns och ungas utemiljö vid Tankesmedjan Movium, SLU. Jungmark intresserar sig särskilt för de hinder som står i vägen för att inkludera unga i samhällsbygget och samhällsgemenskapen. Vuxnas ökande oro är ett sådant hinder, liksom samtida värderingar som styr offentlig ekonomi. Jungmark ställer frågan om delaktighet alltid är bra? Finns det risk för ”childwash”? Vad behöver vi vuxna vara medvetna om när vi bjuder in till delaktighet?
Olmo Garcia Koel & Lateesha Verwey
Olmo Garcia Koel är Blikopeners alumni och koordinator för ungdomsprogram och Lateesha Verwey är Blikopeners alumni och frilansande curator. Garcia Koel och Verwey delar med sig av erfarenheter från Blikopeners ungdomsutbildningsprogram vid Stedelijk Museum Amsterdam. Programmet startade 2008 och fokuserar på åldern 15—20 år. Under Bästa Konferensen premiärpresenteras Blikopeners Impact Research 2024, som belyser Blikopeners inflytande i den holländska kulturen och samhället.
KulturCrew
My Jönsson och Maja Willman är medlemmar i KulturCrew+ (KC+). Petra Bergström är KulturCrew Skånes regionala samordnare. KulturCrew Skåne berättar om verksamheten som bygger på ung delaktighet i kulturlivet med fokus på arrangörskap som metod. KC+ är ett crew för de lite äldre och mer erfarna skånska KulturCrew-ungdomarna som är med och utvecklar verksamheten och tar regionala uppdrag.
Johanna Linder
Johanna Linder är verksamhetschef för Österängens Konsthall i Jönköping. Linder ger inblickar i Österängens Konsthalls verksamhet med fokus på svensk och internationell samtidskonst och som ”community center”. Konsthallen spränger gränser, bryter normer, samarbetar, lyfter fram mångfald och ung urban konst och kultur.
Danielle Linzer
Danielle Linzer var projektledare för studien Room to Rise 2011–2014. Hon är idag Senior Director of Education, Learning, and Research, Children’s Museum of Pittsburgh/MuseumLab. Linzer redogör för Room to Rise som var en flerårig studie av de amerikanska konstinstitutionerna Whitney Museum of American Art, New York, Walker Art Center, Minneapolis, Contemporary Arts Museum Houston och Museum of Contemporary Art, Los Angeles, nationellt erkända tonårsprogram som startade under 1990-talet.
Emmeli Person
Emmeli Person är konstnär och tidigare Curator of Learning och Producent på Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, där hon drev Index Teen Advisory Board och det nordiska samarbetet Future Futures i Stockholm, Helsingfors och Oslo. Hon är idag verksamhetssamordnare för Bildkonst Sverige. Person presenterar arbetet med Index Teen Advisory Board som erbjuder avlönade styrelseposter till ungdomar som aktivt stöttar beslutsfattande, utvärdering och programverksamhet på Index. Future Futures är ett konstnärligt lärandeprogram för ungdomar med olika livserfarenheter i åldern 16—21 år.
Johanna Rosenqvist
Johanna Rosenqvist är docent i konst- och bildvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon undervisar och forskar inom genus, konsthantverk, design, arkitektur och konstpedagogik. Rosenqvist vill diskutera möjligheterna till en Konstpedagogik för alla. Hon menar att konstinstitutionen har en unik potential att skapa uppmärksamhet inför verken och för varandra som medmänniskor.
Anders Teglund
Anders Teglund är projektsamordnare på ShareMusic & Performing Arts. Teglund berättar om ShareMusic & Performing Arts vision där samhället ger alla människor möjlighet att uttrycka sig konstnärligt i en värld där olikheter ses som någonting värdefullt. Sedan 2018 utvecklar ShareMusic – i samverkan med Region Jönköpings län, Region Skåne och Västra Götalandsregionen – verksamheten till ett nationellt kunskapscentrum för konstnärlig utveckling och inkludering.
Ruben Wätte
Ruben Wätte är konstnär aktiv i olika offentligheter. Wätte talar om sitt konstnärliga samskapande som aktivistisk praktik och hur han, genom att formge, leda och ingå i olika pedagogiska situationer, skapar möjlighet att delta i samskapade konstnärliga processer.
MODERATOR & PROCESSLEDARE
Kajsa Balkfors och Jesper Hök
Kajsa Balkfors är en av entreprenörerna och ledarna bakom Cirkus Cirkör. Hon har skrivit om konsten som inspirationskälla till ledarskap, entreprenörskap och samhällsutveckling. Jesper Hök driver långsiktiga förändringsprocesser i komplexa frågor med fokus på självorganisering och utvecklade tidigt digitala metoder för grupprocesser. Balkfors och Hök har båda lång erfarenhet av att leda och utbilda om processledning av förändringsinitiativ där medskapande, demokrati, kreativitet och lärande är i centrum. Oftast med fokus på samhällsfrågor där offentliga verksamheter, idéburna och fristående aktörer samarbetar.
Lena Jungmark
se föreläsare ovan
SAMVERKANSPARTER
KAKA – Konstpedagogiska Akademin
KAKA – Konstpedagogiska Akademin – är ett nationellt nätverk som arbetar för att fler människor ska upptäcka konst. KAKA startade som ett regionalt nätverk i Västra Götalandsregionen 2019. Sedan 2023 är det ett interregionalt samarbete mellan regionerna Gävleborg, Sörmland och Västra Götaland.
Konstpedagogiskt Nätverk Skåne (KPNS)
Konstpedagogiskt Nätverk Skåne består av Lunds konsthall, Skissernas Museum, Wanås Konst, Kristianstads konsthall, Ystads konstmuseum, Dunkers kulturhus, Malmö Konstmuseum, Malmö Konsthall och Moderna Museet Malmö.
Kulturparken Småland
Kulturparken Småland drivs av Region Kronoberg och Växjö kommun. Den bildades 2009 för att samordna kulturarvsfrågorna i Kronobergs län. Verksamheten omfattar samlingar, arkiv, publik verksamhet och kulturmiljöfrågor. Kulturparken Småland verkar för att kulturarvet ska nå en bred allmänhet, för att främja möten mellan människor och kulturer och för att spegla mångfalden i länets historia, nutid och framtid.
Statens konstråd
Myndigheten Statens konstråd bildades 1937 och verkar för att konst ska vara tillgänglig och nyskapande där människor lever, arbetar och bor genom att producera offentlig konst och förvärva konst till statens konstsamling. Sedan 2018 har Statens konstråd också ett permanent uppdrag att främja samtidskonstens utveckling och spridning i landet. Syftet är att stärka den nationella infrastrukturen för professionella konstaktörer och skapa och stötta bland annat nätverk på regional nivå.
ARRANGÖR
Bästa Biennalen
Bästa Biennalen är, med runt 90 konstarrangörer i Sydsverige, landets största nätverk för barn och ungas möten med konsten och kreativiteten. Verksamheten producerar bland annat Sveriges största konstfestival för barn och unga – Bästa Festivalen – där barn och unga skapar direkt med konstnärer hos nätverkets arrangörer, men också konferenser, utbildningar och dialogmöten.
Verksamheten startade i Skåne 2013 men omfattar sedan 2021 också Regionsamverkan Sydsveriges övriga regioner – Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län och Kronoberg.
Bästa Biennalen vill i mötet med konsten och kreativiteten öppna nya perspektiv för barn och unga – bortanför invanda synsätt och lösningar. Tillsammans med målgrupperna skapar Bästa Biennalen innovativa program och aktiviteter som bygger kreativa, jämställda och modiga individer och medborgare.
Bästa Biennalen ser olika bakgrunder, egenskaper och åldrar som tillgångar och skapar opinion för barn och ungas rätt till konsten och kulturen, stärker konstpedagogikens roll och konstnärernas möjlighet att verka.