2020: Inspiration
  • 23 nov 2020

2020: Inspiration

Online Arrangör:
Bästa Biennalen

Information om arrangemanget

Varmt välkomna till Bästa Biennalens konferensserie Konstförmedling i förändring den 23 november 2020 över ZOOM. Konferensen arrangeras tillsammans med Konstpedagogiskt nätverk i Skåne.

I en tid då publika och pedagogiska program ställs in och begränsas står vi inför en rad nya frågeställningar och kreativa lösningar. Den 23 november ämnar vi bland annat diskutera det fysiska utställningsrummet. Saknar vi det eller har vi hittat andra alternativa rum? Hur mår sinnligheten egentligen i en digital tid som denna, hur jobbar vi med den? Och ska vi kanske förbereda oss på en framtid inom pedagogiken där vi arbetar än mer fördjupat tillsammans med och gentemot mindre grupper? Vilka erfarenheter från pandemiåret 2020 tar vi med oss in till 2021?

Vi hoppas att konferensen kommer att ge er inspiration och en välbehövlig energiboost inför Bästa Biennalens konstbiennal 2021. Välkomna till en spännande förmiddag!

Program

Alla deltagare ska vara redo och insläppta till kl.10.00 så anslut gärna i god tid. Förberedd er innan med kaffe, te och annat gott ni önskar ha till konferensen. Använd gärna headset och glöm inte stänga av mikrofonen.

10.00 – 11.00: Lena Eriksson och Helena Sjödin berättar om arbetet med Villa Curiosa och tar oss med på en rundtur i realtid.

11.00 – 11.15: Paus

11.15 – 12.15: Lisa Nyberg, Sofia Landström och Anna Johansson berättar om projektet och utställningen Kriget med mig själv.

12.15 – 12.30: Anna Norberg sammanfattar och berättar kort om utställningen JEANNE på Ystads konstmuseum, en utställning av och med tre gymnasieelever om att växa upp som ung tjej idag.

Samtliga programpunkter kommer att variera innehållet med stillbilder och kortfilm samt uppmuntra till diskussion och dialog genom att ställa frågor under presentationens gång eller mot slutet av programpunkten. Ni kan välja att svara direkt eller via chatten på Zoom.

Om programpunkterna  

Kriget med mig själv – I föredraget berättar Lisa Nyberg, Anna Johansson och Sofia Landström om ett samarbetsprojekt från 2017 som resulterade i utställningen Kriget med mig själv på Malmö Konstmuseum. Projektet var ett samarbete mellan Malmö Konstmuseum, Folkrörelsernas Konstfrämjande och Malmö Folkhögskola inom ramen för kursen Malmö Konstverkstad, en utbildning inom allmän linje med konst som profilämne.

I kursen fick deltagarna skapa och möta konst från olika perspektiv. Genom utställningen fick de insikt i hur en konstsamling fungerar i mötet med museets intendenter och andra yrkesgrupper. ”Tanken är att deltagarna ska få en förståelse för konsten och konstvärlden, alltså det sammanhang som konst görs och visas i, och dessutom en chans att uttrycka något de vill få sagt med bland annat konstutställningen som verktyg” säger kursledare Lisa Nyberg.

Villa Curiosa – Hur en magisk ramsa på latin öppnar konstvärlden för barn och nyfikna vuxna. Om Nationalmuseums produktioner för barn och familj.

I oktober 2018 öppnades Nationalmuseum upp igen efter fem års renovering. I arbetet med återöppningen gjordes en särskild satsning på barn och familj med bland annat en dedicerad utställningsyta, en bokproduktion och utökade ateljéer. Lena Eriksson, chef pedagogik och Helena Sjödin Landon, intendent pedagogik, berättar om det arbetet. Målet var att öppna konstens värld med kulturarvets skatter, mysterier och idévärldar för barn och nyfikna vuxna.

Eriksson och Sjödin inleder med att presentera de tankar och idéer som ligger till grund för  boken Pippi på konst och utställningen Villa Curiosa. Tillsammans vänder vi och vrider på frågan: Behövs särskilda konstutställningar för barn och avslutar med en digital livevisning av det förunderliga hemmet i museets bortre vrå.

JEANNE – De tre vännerna Elsa Ottosson, Melanie Hall och Metta Ahlner läser andra året vid Ystads Gymnasium och driver JEANNE på sin fritid. Deras målsättning är att inspirera andra ungdomar till kreativitet, skapande och att initiera egna projekt. JEANNE är både ett projekt och en utställning producerad på eget initiativ.

Utställningen JEANNE innehåller målningar i olja och akryl, fotografier samt teckningar. Fokus i utställningen ligger på att växa upp som tjej i dagens samhälle. Alla tankar och känslor som uppstår i utvecklingen från barn till ung vuxen. Elsa, Melanie och Metta beskriver själva att de upplever övergången som ”en udda tid fylld av förväntan, ängslighet och frigörelse”, något som återspeglas i deras konstverk.

Vi ses över Zoom!

/Bästa Biennalen med Konstpedagogiskt nätverk i Skåne

        

 

Deltagande konstnärer

För mer info

bastabiennalen.se
Kontaktperson: Isabel Rescala
isabel.rescala@ystad.se +46(0)704-94 85 83