Bästa boken

 

Bästa Biennalen har genom åren producerat och publicerat trycksaker som magasin, programblad och informationsfoldrar. Sedan 2021 publiceras också böcker som är gratis för alla festivalens medverkande besökare.

Vid festivalen 2021 skapade konstnären och illustratören Lisa Ewald en ABC-bok för konstnärer. Varje bokstav i alfabetet står för ett ord som handlar om konst och skapande. Efter att ha lärt sig mer om ordet kan läsaren göra en uppgift på ordets tema, ibland direkt i boken och ibland utanför boken. ABC för konstnärer menar att alla kan vara konstnärer!

Till Bästa Festivalen 2023 har konstnären Richard Johansson skapat boken Vad mitt öga ser. Han har samlat teckningar som han gjorde som barn, fotografier som väckt hans intresse och konstverk som han har gjort som vuxen. Boken innehåller också en del där läsaren själv kan rita eller skriva vad hen vill.

Richard Johansson började rita av saker som intresserade honom tidigt. Olika fordon, fåglar, sådant som han såg i serietidningar eller böcker. Richard upptäckte tidigt att han hade läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, och han har därför alltid känt sig mer bekväm med att uttrycka sig i bild än i ord.

”Det finns inga rätt eller fel när man skapar ett konstverk, man kan göra hur man vill” – Richard Johansson

Tidigare böcker