Information om arrangemanget
Att göra betlyktor är en mycket gammal fin tradition i Skåne. Ungarna på landet följde föräldrarna i betlandet när de lukade eller tog upp betorna. För att fördriva tiden roade de sig med att karva ut betorna till fina ”dassalyktor” (bra att ha med sig på utedasset, en utkarvad beta med handtag av ett snöre och en ljusstump som lyste upp i mörkret) men även andra rolig och otäcka spöklyktor. Barnen i stan kunde knycka betor från lastbilarna som körde betorna till sockerbruken som låg i utkanten av städerna.
Traditionen med betlyktor glömdes så småningom bort till förmån för den Amerikanska traditionen med pumpor. Trist kan man tycka!
Nu har vi på Tomarps Kungsgård, omgivna av betfält som vi är, väckt den gamla anrika traditionen till liv igen. I flera år har vi arrangerat härliga, fantasifulla utställningar i källaren och Magasinet med betlyktor tillverkade av konstnärer, dagisbarn, skolbarn, barnbarn, farmödrar och alla med barnasinnet kvar.
Betan är ett så pedagogiskt material att skulptera i och alla kan göra något fint. Enda fasta kriteriet är att man ska kunna placera ett värmeljus i lyktan. Det finns så många roliga former på betor, några liknar monster andra liknar, tja kanske en kamel eller elefant eller råtta, bara fantasin sätter stopp för hur många uttryck den kan ta sig. Och inte minst, det är ett oerhört billigt material, man kan slösa , bara att göra en ny om inte det blir bra första gången.
Tomarps Kungsgårds jordbruksarrendator Fredrik Göransson sponsrade oss med betor!
De som höll i Workshopen var Kalle Brolin och Kristina Müntzing och Margareth Anderberg från Tomarp (som inte kunde låta bli att vara med för det är så otroligt kul att göra betlyktor)
Till workshopen var alla välkomna även om vi denna gång riktade oss mest till skollediga barn i alla åldrar. Meningen var att vi samlade alla lyktor till en fin utställning i magasinet eller den superläskiga källaren i borgen. Utställningen var sedan kvar under hela helgen.