Bästa Biennalen TILL
TOPPEN
Öppna Stäng
Detta händer på:

Tomarps kungsgård

Utställning ”Solen och det somatiska arkivet”, med Kristina Müntzing och Kalle Brolin

Arrangör: Tomarps kungsgård

Kalle Brolin visade några av sina filmer i serien om skånska kolgruvor och sockerbruk, presenterade specifika utdrag ur filmerna som rör bilder av kroppsarbete, och gav en inblick i arbetsprocessen bakom filmerna.

Kristina Müntzing visade nya arbeten i sin serie flätade collage som väver ihop kvinnors arbete i olika industrier genom skiftande tider och geografier, med utgångspunkt i textilindustrin.

Med det somatiska arkivet menas hur minnen av arbete sätter spår i kroppen, hur kroppen minns. Det kan vara vissa rörelser som upprepats så många gånger att kroppen kan utföra dem rutinmässigt, många år efter att arbetet upphört. Det kan vara kroppsställningar som följer med dig hem efter jobbet, och det kan vara arbetsskador.

Kalle Brolin arbetar sedan många år med konstvideo, performance och installation. Kristina Müntzing arbetar med collage, skulptur och installation. Tillsammans har de en solcellsdriven socialistisk utomhusbio, Sunshine Socialist Cinema, som visar konstvideo.

Entré: Fri entré för unga under 18 år. Vuxna: 50:- Pensionärer och stud. 40:-
Entré med guidning: 80:-
Guidade visningar torsdagar kl 14.00 endast förbokning. Minst 6 personer.

 

Datum: 19 okt 12–17
20 okt 12–17
24 okt 12–17
25 okt 12–17
26 okt 12–17
27 okt 12–17
31 okt 12–17
1 nov 12–17
2 nov 12–17
3 nov 12–17
Adress: Tomarps kungsgård
Tommarpsvägen 180
260 60 Kvidinge
Pris: 50 kr
Utställning ”Solen och det somatiska arkivet”, med Kristina Müntzing och Kalle Brolin

Workshop med betlyktetillverkning på Tomarps Kungsgård/Magasinet

Arrangör: Tomarps kungsgård

Att göra betlyktor är en mycket gammal fin tradition i Skåne. Ungarna på landet följde föräldrarna i betlandet när de lukade eller tog upp betorna. För att fördriva tiden roade de sig med att karva ut betorna till fina ”dassalyktor” (bra att ha med sig på utedasset, en utkarvad beta med handtag av ett snöre och en ljusstump som lyste upp i mörkret) men även andra rolig och otäcka spöklyktor. Barnen i stan kunde knycka betor från lastbilarna som körde betorna till sockerbruken som låg i utkanten av städerna.

Traditionen med betlyktor glömdes så småningom bort till förmån för den Amerikanska traditionen med pumpor. Trist kan man tycka!

Nu har vi på Tomarps Kungsgård, omgivna av betfält som vi är, väckt den gamla anrika traditionen till liv igen. I flera år har vi arrangerat härliga, fantasifulla utställningar i källaren och Magasinet med betlyktor tillverkade av konstnärer, dagisbarn, skolbarn, barnbarn, farmödrar och alla med barnasinnet kvar.

Betan är ett så pedagogiskt material att skulptera i och alla kan göra något fint. Enda fasta kriteriet är att man ska kunna placera ett värmeljus i lyktan. Det finns så många roliga former på betor, några liknar monster andra liknar, tja kanske en kamel eller elefant eller råtta, bara fantasin sätter stopp för hur många uttryck den kan ta sig. Och inte minst, det är ett oerhört billigt material, man kan slösa , bara att göra en ny om inte det blir bra första gången.

Tomarps Kungsgårds jordbruksarrendator Fredrik Göransson sponsrade oss med betor!

De som höll i Workshopen var Kalle Brolin och Kristina Müntzing och Margareth Anderberg från Tomarp (som inte kunde låta bli att vara med för det är så otroligt kul att göra betlyktor)

Till workshopen var alla välkomna även om vi denna gång riktade oss mest till skollediga barn i alla åldrar. Meningen var att vi samlade alla lyktor till en fin utställning i magasinet eller den superläskiga källaren i borgen. Utställningen var sedan kvar under hela helgen.

 

Datum: 2 nov 12–17
Adress: Tomarps kungsgård
Tommarpsvägen 180
260 60 Kvidinge
Pris: Fri entré
Målgrupp: Till workshopen är alla välkomna även om vi denna gång riktar oss mest till skollediga barn i alla åldrar.
Workshop med betlyktetillverkning på Tomarps Kungsgård/Magasinet