Bästa Boken 2023 – ”Vad mitt öga ser”

Bästa Boken 2023 – ”Vad mitt öga ser”

Till höstens konstfestival har konstnären Richard Johansson skapat en bok som alla de som besöker festivalen får lov att ta med sig hem gratis.

Boken, som heter ”Vad mitt öga ser” består av fyra olika delar; i den första har Richard samlat fotografier som han har tagit på sådant som har väckt hans intresse och inspirerat honom på olika sätt och i den andra har han samlat teckningar som han gjorde som barn. Richard Johansson började rita av saker som intresserade honom tidigt. Olika fordon, fåglar, sådant som han såg i serietidningar eller böcker. Richard uppräckte tidigt att han hade läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, och han har därför alltid känt sig mer bekväm med att uttrycka sig i bild än i ord.

I bokens tredje del har Richard samlat bilder på och berättelser om konstverk som han har gjort som vuxen, sådant som han visar på gallerier och konsthallar idag. Richard arbetar i många olika tekniker som måleri, skulptur, broderi, collage och installationer. Vilket motivet till ett konstverk blir sker oftast spontant men det finns också nästan alltid en spännande historia bakom valet.

En förhoppning som Richard har med sin bok är att de som tittar i den ska bli inspirerade att själva skapa någonting, genom att teckna, skriva eller måla. Detta kan man göra i bokens sista och fjärde del som består av tomma sidor. De sidorna är till för den som har fått boken och som kanske vill skapa någonting tillsammans med andra hos den arrangör som hen har besökt, eller så kan hen ta med sig boken och göra någonting hemma. Som Richard säger i sin bok: ”Det finns inga rätt eller fel när man skapar ett konstverk, man kan göra hur man vill.”