Övriga program

Bästa Biennalen möjliggör även barn och ungas möten mellan konsten och kreativiteten i en rad andra sammanhang. Under de senaste åren har vi bland annat skapat arrangemang på Malmöfestivalen, Eurovision och Åvallafestivalen/School’s Out i Ystad. Här kan läsa om (och titta på) några av våra senaste produktioner.

 

Southern Sweden Design Days 2025: Bästa Slöjden ekar
– täljworkshop med Hemslöjden i Skåne och Siri Knævelsrud

Bästa Slöjden ekar är en täljworkshop för barn och unga som Bästa Biennalen arrangerar 24 och 25 maj 2025 tillsammans med Hemslöjden i Skåne och konstnären Siri Knævelsrud under Southern Sweden Design Days, Malmös internationella designfestival.

Fre 24 maj kl. 11–16, lör 25 maj kl. 11–18 Plats: Main location, Lokstallarna, Södra Bulltoftavägen 51, Malmö

Siri Knaevelsrud är slöjdare och konsthantverkare och har tidigare hållit i täljworkshoppen Kom och tälj! för barn och unga under Bästa Festivalen 2023.

 

Malmöfestivalen 2024: MASKOT

Bästa Biennalen var på plats under Malmöfestivalens inledande tre dagar med det deltagarbaserade dansverket MASKOT. Till Barnlandet kom tusentals barn, unga och vuxna för att skapa och dansa tillsammans med oss under helgen.

MASKOT är ett interaktivt dansverk av koreografen Rachel Tess som skapades för Norrdans 2022 och turnerade runt i norra Sverige. Under Bästa Festivalen 2023 presenterades verket på Kulturhuset Vita Skolan i Broby i Östra Göinge kommun.

MASKOT på årets Malmöfestival var ett samarbete mellan Bästa Biennalen, MARC och ReMida i Vaggeryd, en av Bästa Biennalens många arrangörer. ReMida, Norrdans och Malmö Opera stöttade projektet med material.

 

Eurovision Village 2024: WE ARE ONE

Under helgen 4–5 maj var Bästa Biennalen på plats i Folkets Park när Eurovisionveckan i Malmö drog igång. Tillsammans med konstnären Jasmine Cederqvist och återanvändningscentret ReMida byggde vi upp WE ARE ONE, en färgsprakande konstworkshop för alla åldrar i Eurovision Village.

Aktiviteten WE ARE ONE symboliserde hur vi alla är en del i ett större sammanhang samt vikten av omtanke och omvårdnad av både människa och natur. Tillsammans förvandlade barn och unga, och deras familjer, återvunnet material till individuella mästerverk, bland annat genom att linda grenar med garn. Varje gren är unik precis som var och en av oss, och tillsammans bildade alla som deltog en helhet. Kvar stod ett stort gemensamt konstverk, en färgsprakande dröm- och önskeskog!

Jasmine Cederqvist är en svensk konstnär som arbetar med landskapskonst, land art och måleri. Med sin bakgrund inom biologi kombinerar hon konst och naturvetenskap för att utforska och utmana vår uppfattning av och relation till naturen.

ReMida i Vaggeryds kommun är ett återanvändningscenter som främjar kreativt lärande genom att återbruka material från företag för pedagogiskt bruk. Startat som EU-projekt 2011, blev det kommunalt 2014 och samarbetar med 80 företag.

 

Malmöfestivalen 2023: MIN BÄSTA PLATS

 

Under Malmöfestivalens första helg, 11–13 augusti, skapade konstnärsduon MASU projektet ”Min bästa plats” tillsammans med Bästa Biennalen. Tusentals barn och unga kom och byggde en struktur med träläkt och buntband under ledning av MASU. Alla deltagare fick skriva (eller rita) om sin bästa plats på läkten. Strukturen med alla barns och ungas favoritplatser gick sedan att uppleva under resten av festivalen, som pågick fram till den 18 augusti.

MASU är ett konstnärligt samarbete mellan Mattias Gunnarsson och Susanne Westerberg. De arbetar tillsammans med teckning och skulptur. Deras arbete har fokus på frågor om plats, det gemensamma och samspel. De arbetar platsspecifikt och rumsligt, både i och utanför det publika rummet. MASU bygger stora rumsliga verk i naturmaterial som kan upplevas kroppsligt. Kopplat till deras skulpturala arbete initierar de också workshops, publika samtal och föreläsningar som involverar och erbjuder platsernas invånare och besökare att mötas.

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?