Bästa Biennalen TILL
TOPPEN
Öppna Stäng
 

Konstpedagogen Antje Nilsson om material och kreativa processer

Isac Nordgren Jonasson

Kan du berätta om ditt arbete som konstpedagog på Malmö Konsthall?

– I mitt arbete som projektledare för kreativa workshops på Malmö Konsthall skapar jag, tillsammans med pedagoger och konstnärer ur det fria kulturlivet, projekt och aktiviteter utifrån konsthallens utställningar. Vi har inga fasta utställningar utan arbetar med tre, fyra tillfälliga utställningar per

år, så det är väldigt spännande och omväxlande. Att förstå hur en konstnär tänker och att inspireras av en utställning motiverar barnen att skapa själva, och barn som kanske har svårt att koncentrera sig fungerar utmärkt i skapandeprocessen hos oss. Det finns inga gränser för vad samtidskonsten låter oss uppleva!

På Konsthallen har ni en helgverkstad, vad gör ni där?

– Helgverkstaden, konsthallens kreativa rum, är gratis och öppen för alla. Den är alltid välbesökt och besökare stannar ofta i flera timmar. Här kan man också ta del av elevers utställningar från olika projekt.

Du är också konstnär, hur speglas det i ditt arbete som konstpedagog?

– Jag intresserar mig för många olika tekniker och material. Materialet är viktigt då det är så konkret. Det ska kännas generöst och lockande men samtidigt vara begränsat och utvalt för att ge ett resultat som inte blir för spretigt. Det är roligt att främja gemenskap och möten. Idag behövs den kreativa stunden där man kan arbeta och skapa med händerna mer än någonsin.

Kan du berätta om Konstlyftet?

– Idag deltar 120 personer i projektet Konstlyftet som startades 2011 och är ett samarbete med konstnärer från KKV Grafik och 15 dagliga verksamheter inom LSS i Malmö. Deltagarna inspireras av utställningar på Malmö Konsthall och arbetar med grafik i liten och stor skala. Alla deltar utifrån sina förutsättningar och vi har väldigt roligt! Vi arbetar med lättarbetade material, som plexiglas och skumplattor. Tack vare sojabaserade färger som kan tvättas bort med såpa kan vi tillåta oss bli kladdiga och behöver inte oroa oss för att smutsa ner rummet.