Pressmeddelande: Bästa Biennalen 2017!

visning-bastabiennalen-9-510x510px

 

Snart höstlov och det är dags för Kaos med Bästa Biennalen 2017 – en konstbiennal med fokus på barn och unga. Mellan 21 oktober och 5 november sveper konsten in över hela Skåne. Upplev, delta, se och känn konst i alla dess former på över 50 platser. Bästa Biennalen gör konsten lätt att nå!

Vad är då Bästa Biennalen 2017?
Bästa Biennalen 2017 är hela Skånes samtidskonstbiennal för alla åldrar, med fokus på barn och unga. Mellan 21 oktober och 5 november visas konstutställningar, erbjuds workshops och live art-happenings, visningar, föreläsningar och konstnärssamtal på över 50 platser – gratis för barn och unga. Bästa Biennalen är samtidskonstbiennalen som binder samman en mängd olika aktörer inom konstfältet, allt från konsthallar till enskilda events, och tillsammans under två veckor står för Bästa Biennalens innehåll och program. I år samlas alla deltagare under temat Kaos, som tolkas fritt efter den egna verksamhetens möjligheter. En fullständig lista över deltagande aktörer finns på bastabiennalen.se.

Varför Kaos?
Sprunget ur biennalens tidigare teman Berättelser och Förvandling är årets tema Kaos. Kaos som i kreativa processer, kaos som vänder upp och ner på det vi tar för givet. Kaos utan logik. Kaos som i queer och punk, kaos som kroppars förhållande till rum. Kaos som i det subversiva, explosiva och det som öppnar för förändring.

Nätkärlek!
I år presenterar dessutom Bästa Biennalen ett eget rum för konst. Bästa Biennalen utforskar formerna för tillgänglig konst och frågade konstnären Emma Philipson om att ta fram ett konstverk oberoende av en fysisk plats. Stolt kan vi nu presentera det virtuella och interaktiva konstverket LOTS OF PEOPLE SMILING BACK AT YOU som finns på lopsbay.com. Emmas konst går även att ladda ner som mobilstickers under sökorden: LOPSBAY och KAOS

Det som var.
2013 genomfördes ett pilotprojekt med namnet Barnens Bästa Biennal. Biennalen blev en framgång och hålls efter det vartannat år, men nu under namnet Bästa Biennalen – en konstbiennal med fokus på barn och unga.

Det som är: Bästa Biennalen året runt. Mer än en festival!
Utöver arbetet med höstens samtidskonstbiennal, fungerar även Bästa Biennalen som en permanent året-runt-verksamhet. Sedan 2016 har vi i Bästa Biennalens projektgrupp huvudkontor på Ystads konstmuseum. Där arbetar vi löpande som samordnare i ett stort nätverk med att till exempel ta fram en plattform för alla deltagares programpresentationer, och skapa ett gemensamt formspråk. En viktig del av arbetet är inte minst att arrangera och erbjuda fortbildningar och samtalsforum inom professionen, där jämställdhets-, mångfalds- och tillgänglighetsfrågor i förhållande till konst lyfts fram.

 

Läs, se och hör mer:
bastabiennalen.se
Bästa Biennalen på Facebook
Bästa Biennalen på Instagram
Bästa Biennalen på Youtube

 

Och vi pratar gärna!
Eftersom Bästa Biennalen äger rum över hela Skåne arrangerar vi ingen pressvisning på en särskild plats. Men vi berättar gladeligen mer och träffar er gärna på lämplig plats. Pressbilder finns på bastabiennalen.se under fliken press.

Ring eller mejla kommunikatör Henrik Petterssonhenrik.pettersson@ystad.se , 0708 48 50 14; eller projektledare Jenny Grönvalljenny.gronvall@ystad.se, 0709 47 72 09; eller konstförmedlare  Anna Norberganna.norberg@ystad.se, 0732 30 83 75

 

Vänliga hälsningar,
Vi på Bästa Biennalen!

 

PS: På torsdag den 12 oktober presenterar vi Bästa Biennalen på Form/Design Center i Malmö. Programmet börjar kl 9 och det finns möjlighet att tala med Bästa Biennalens projektgrupp och representanter från årets deltagare. Kontakta Henrik Pettersson för mer information eller se här.

 

 

………………………………………..

Bästa Biennalen har sitt huvudkontor på Ystads konstmuseum och drivs med stöd av Region Skåne och Kulturrådet. Konstbiennalen Bästa Biennalen 2017 äger rum över hela Skåne.