Inbjudan: Seminariet Kännbart, 3 april.

BB-kännbart6

 

Den 3 april hålls en fortbildningsdag skräddarsydd för Bästa Biennalens! deltagare. Bjud gärna med konstnärer ni jobbar med eller tror är intresserade! Seminariet utgår från tillgänglighetsarbetet med vandringsutställningen Kännbart som just nu visas på Ystads konstmuseum. Hur jobbar vi med konst och konstförmedling för personer med olika grader av synnedsättning?

 

Delta i workshops i syntolkning och taktilt måleri!

Vi får höra Torbjörn Svensson berätta personligt om hur han fann konsten när han förlorade hörsel och syn. Berörande och tankeväckande! Peter Lilliecrona, från Syntolking Nu, kommer att berätta om sitt tillgänglighetsarbete med syntolkning, motgångar och framgångar samt vad man bör tänka på. Peter har nyligen bland annat skrivit syntolkningsmanus till filmen Sameblod och han kommer tillsammans med Torbjörn leda en workshop i syntolkning för att lära ut grunderna i att syntolka.

På eftermiddagen berättar Jeanette Rangner Jacobsson, intendent för pedagogik på Nationalmuseum i Stockholm, bland annat om  Nationalmuseums arbete med tillgänglighet med utblickar i olika projekt, samt hur arbetet med tillgänglighetsfrågor ser ut i till exempel Frankrike, Italien och USA.

Konstnär Nadja Ekman medverkar i Kännbart med verket Sök, som hon gjort tillsammans med det dövblinda paret Maj-Sofie och Walter Enqvist. Nadja berättar om verket samtidigt som vi har möjlighet att uppleva det på plats. I anslutning till det blir det workshop i ateljén med taktilt måleri och skulptur.

Missa inte detta!

Som ni ser är det en fullspäckad dag för Bästa Biennalens deltagare på Ystads konstmuseum. Vi bjuder på för- och eftermiddagsfika. Det bjuds även på en mängd relevanta verktyg till våra verksamheter och till höstens Bästa Biennalen! Ett utförligt program för dagen finns nedan och på sidan för anmälan.

Hjärtligt välkomna!

Anmälan

OSA senast 29 mars här (länk till anmälan).

 

 

BB-SEM

Dag: 3 april 2017
Tid: kl 9.00 – 16.00
Plats: Ystads konstmuseum, Hörsalen

 

Kl 9.00:  MORGONFIKA

Kl 09.25: Anna och Jenny hälsar välkomna

Kl 09.30: Torbjörn Svensson, har dövblindhet, driver bloggen Att leva med RP och är engagerad i dövblindfrågor. Torbjörn berättar om sin ingång till konsten, från att har arbetat som lastbilschaufför till projektet Kännbart och sitt eget skapande.

Kl 10.15: Peter Lilliecrona, från Syntolking Nu. Peter har syntolkat i närmare trettio år, och berättar om sitt tillgänglighetsarbete med syntolkning, motgångar och framgångar samt vad man bör tänka på. Peter
har nyligen bl.a. skrivit syntolkningsmanus till filmen Sameblod och till Aki Kaurismäkis Ljus i natten där han även är rösten.

Kl 11.00: Gemensam workshop i syntolkning med Torbjörn och Peter med utgångspunkt från ett verk i utställningen.

Kl 12.30 – 13.30: LUNCH (ingår ej) Frukt och dricka kommer att finnas ta av under hela dagen.

Kl 13.30: Jeanette Rangner Jacobsson, intendent för pedagogik på Nationalmuseum i Stockholm, berättar om sina erfarenheter att arbeta med syntolkning samt Nationalmuseums arbete med tillgänglighet med utblickar i olika projekt samt hur arbetet med tillgänglighetsfrågor ser ut i bl.a. Frankrike, Italien och USA.

Kl 14.15: Nadja Ekman, konstnär, medverkar i Kännbart med verket Sök som hon gjort tillsammans med det dövblinda paret Maj-Sofie och Walter Enqvist. Nadja kommer att berätta om verket vid verket. I anslutning till det kommer det bli en workshop i ateljén med taktilt måleri och skulptur.

Kl 15.45: Fika, fri diskussion, reflektioner.

Kostnad: gratis inklusive morgonfika och eftermiddagskaffe + kaka och frukt
Lunch: lunch ingå ej. Det finns restauranger, caféer och snabbmatsvagnar i närheten av museet. Det finns ingen möjlighet att värma mat på museet.