Konstverk av Maria Bajt

Ett av konstnären Maria Bajt´s senaste verk kommer att visas på Stenkrossen i anslutning till hennes och Skissernas museums workshop där. Plats; Svarta lådan på Stenkrossen.

 

Maria Bajt, född 1976, är bildkonstnär, boende i Berlin sedan 2008 och arbetar i Berlin, Stockholm och internationellt med utställningar och konstprojekt.

2013 gjorde Maria Bajt bilderna till barnboken “Kor kan drömma”, skriven av Jason Diakité och utgiven av Wanås Konst. I år blev hennes andra barnbok, skriven på tyska av Hanna Slak, ”Frau Maus macht Paradies” (”Fru Mus gör ett Paradis”) färdig.

Bajt förenar i sina arbeten muntlig folkloretradition, mytologi, referenser till outsiderkonst och populärkultur. Materialet är ofta papper och kartong som skärs och klipps ut i flera lager tills bilden når sin slutgiltiga form.Hennes arbeten förenar psykedeliska utbrott, quiltmönster och arketypiska symboler, sida vid sida med figurativa element och berättar t.ex. om havet-symbolen för det undermedvetna, mytologiska varelser, tjuvaktiga skator och sjörövarskepp.