Konstverk av Maria Bajt

Ett av konstnären Maria Bajt´s senaste verk kommer att visas på Stenkrossen i anslutning till hennes och Skissernas museums workshop där. Plats; Svarta lådan på Stenkrossen.

Maria Bajt, född 1976, är bildkonstnär, boende i Berlin sedan 2008 och arbetar i Berlin, Stockholm och internationellt med utställningar och konstprojekt.

2013 gjorde Maria Bajt bilderna till barnboken “Kor kan drömma”, skriven av Jason Diakité och utgiven av Wanås Konst. I år blev hennes andra barnbok, skriven på tyska av Hanna Slak, ”Frau Maus macht Paradies” (”Fru Mus gör ett Paradis”) färdig.

Bajt förenar i sina arbeten muntlig folkloretradition, mytologi, referenser till outsiderkonst och populärkultur. Materialet är ofta papper och kartong som skärs och klipps ut i flera lager tills bilden når sin slutgiltiga form.Hennes arbeten förenar psykedeliska utbrott, quiltmönster och arketypiska symboler, sida vid sida med figurativa element och berättar t.ex. om havet-symbolen för det undermedvetna, mytologiska varelser, tjuvaktiga skator och sjörövarskepp.

 

Om du vill se allt vi har planerat för veckan och anmäla dig till aktiviteter och workshopar så titta in här.