Förvandlingar

På Krapperups konsthall har Gertrud Alfredsson sammanställt en utställning med fyra skilt olika uttryck och tekniker kring temat förvandling.  Läs konstnärernas egna ord om deras konst.

Maria Backlöf: Det handlar om förvandling!

För mig har konsten alltid handlat om att bygga upp för att riva ner – att täcka in för att skrapa bort, göra hål på – bearbeta. Något för händerna att göra något för fantasin, att sväva ut i något för tankarna att förtvivla över – att bearbeta. Allt är bearbetat, transformerat och omformulerat till något annat men är ändå det samma.

Thomas Broomé:

Om Bergmanssviten: Bergmans hus är byggt med en tydlig åtskillnad mellan sitt arbete och den privata sfären. Du vandrar genom något vackert, men ändå avgörande: allt har sin tid och plats . Huset har en påtaglig närvaro, vilket är svårt att bortse från. Det är avlägset svalt och samtidigt varm och välkomnande. Det var en märklig men underbar erfarenhet och det arbete som jag gjorde fungerar som kartor för att kunna hitta min väg tillbaka dit .

Karin Frennesson Westblad:

Är du eller inte?

Det är frågan! ”Man är väl den man är och då är det bra.” säger den unge mannen jag intervjuar i filmen. Om det ändå vore så. Barn är kloka – det är verkligheten vi bör tvivla på. Vi, alla, både skapar och följer de av oss själva påhittade normer. Normer är typ, de oskrivna reglerna i vårt samhälle. Reglerna kan handla om hur och när vi förväntas bilda familj, hur vi klär oss, hur man ska prata och föra sig i olika situationer och även vår uppfattning om hudfärg och olika funktionsförmågor. Vi måste tillsammans ifrågasätta och utmana dessa normer och respektera att vi är olika.

Mattias Olsson

Arbetar med måleri, teckning och grafik i stora och små format och hans konst pendlar mellan action drama, spelvärldar, himmel och hav. Som om tiden stannar till ett ögonblick i dramatiska rum och i olika mytiska  perspektiv. Han kommer att arbeta med ett tema: Kullamannens dröm, en idé till bilder som stått uppskriven och mognat på en whiteboard under en längre tid.

 

Att tänka på

Finns fik i närområdet.